Hittade en artikel som handlar om härkartekniker och läste igenom den. Berit Ås som är född 1928 och professor i socialpsykologi myntade uttrycket och beskrev fem härskartekniker 1976 och hon har utökat listan med två till för att beskriva mannens sätt att härska och styra över kvinnan.
"Begreppet härskarteknik används inom feminismen där det räknas som en viktig faktor i upprätthållandet av könsmaktsordningen. Utanför feminismen teorin att liknande tekniker används för att hålla borta till exempel människor med "felaktig" social bakgrund (samhällsklass), ålder eller av annorlunda etnicitet från makten".
1. Osynliggörande.
Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem. Exempel: Någon tar upp det du just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att du just börjat prata. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när du får ordet.
Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt. Exempel: En kollega skrattar åt ditt uttal och säger att du låter som en person i en kul tv-serie (när du hade något viktigt att säga). Att kalla en avdelning med många kvinnor på för ”hönsgården”.
3. Undanhållande av information.
Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information. Exempel: Du förstår att dina kollegor haft ett möte där du borde ha varit med. Beslut som skulle fattas på ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, där inte alla berörda haft tillträde.
Att försätta någon i en situation där personen nedvärderas och bestraffas oavsett vilket handlingsalternativ den väljer. Exempel: Du är noggrann med dina arbetsuppgifter. Då ser chefen det som om inget blir gjort. Om du snabbar på får du höra att du slarvar. En man beskylls för att inte ta ansvar för hem och barn, gör han det så beskrivs han som omanlig. En kvinna som väljer att vara hemma med sina barn före att gå på ett kvällsmöte betraktas som oseriös, går hon på mötet får hon höra att hon är en dålig mamma.
5. Påförande av skuld och skam.
Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempel: Trots att du inte informerats om det där mötet får du höra att du själv borde tagit reda på när det var. Ingen lyssnar på vad du säger på mötet och du känner att du uttryckt dig på ett dumt eller otydligt sätt. En kvinna som sextrakasseras har sig själv att skylla med tanke på det sätt som hon klär sig.
6. Objektifiering av kroppar.
Att kommentera eller diskutera kvinnors utseende i irrelevanta sammanhang.
Att utnyttja sin fysiska styrka mot någon för att få sin vilja igenom, eller att visa att den möjligheten finns.
Jag blir förvånad då jag läser att härskartekniker konstruerades för att visa hur män bibehåller sitt grepp om kvinnor... Är det så enkelt?
Jag upplever att dessa tekniker används av alla och finns överallt i samhället och är inte könsbundet.
"Vad säger hon om att de nu används över könsgränserna, inte bara som ett manligt sätt att kontrollera kvinnor?
– Jag tycker att det är bra att man talar om dem, det är ett framsteg i sig.
– Visst finns det kvinnor som tillämpar härskartekniker mot andra kvinnor. Och det finns kvinnor i ledarpositioner som gör precis som män alltid gjort mot kvinnor. Men de uppfattas annorlunda än männen. De betraktas som okvinnliga".
Hur uppfattas mannen då om kvinnan betraktas som okvinnlig ?
"Idag är härskartekniker inte bara något som kvinnojourer och partiet Feministiskt initiativ talar om.
-Härskarteknik är den fula vägen till makt, oavsett om den utförs av kvinnor eller män.
Det säger Elaine Bergqvist, 26 år och retorikkonsult. Hon har skrivit en bok som heter "Härskarteknik". Den kommer ut den 4 mars. Så gör du den fula maktgrodan synlig".
5 kommentarer:
Hur är det med könsfördelningen i bloggosfären? Jag saknar statistik, men mitt intryck är att mängden kvinnor väger över en hel del. Uttrycksbehovet förefaller vara mycket stort och att visa upp valda delar av sina liv. Garderobsutvikningar kanske man skulle kunna kalla fenomenet. Men ser man något av den beskrivna könsmaktsordningen inom denna sfär? Kanske om man ser till ämnesval och förhållande till det egna jaget. Antagligen kommer frågan att behandlas i ett antal uppsatser inom en nära framtid.
Apropå bloggarens fråga: "Hur uppfattas mannen då om kvinnan betraktas som okvinnlig ?" är ett troligt svar: Manlig. Det är väl det som är poängen med att betrakta härskartekniker ur ett genusperspektiv? Att göra det motsätter inte fenomenet härskartekniker generellt, snarare tvärtom.
Bruno/
Ok..
"Antagligen kommer frågan att behandlas i ett antal uppsatser inom en nära framtid" och med det menar du?
Anonym/
Att mannen blir manlig men kvinnan okvinnlig..
Jag måste erkänna att jag har väldigt lite kött på benen men ämnet är väldigt intressant både ur ett genusperspektiv och rent generellt..
Bloggosfären innehåller ett enormt material för genusforskare att undersöka. Varför inte frågor om hur vi beter oss i diskussioner, vad vi väljer för ämnen att skriva om och hur vi förhåller oss till självet? Jag har inte hört något om sådan forskning bland bloggare, den kanske redan finns och det vore ju synd på en sådan outtömlig källa att inte utnyttja den. Råmaterialet ligger där färdigt och väntar.
Jag tror dig..
Jag var in idag och sökte på ämnet men det var error var jag än kom..
Det finns en uppsjö, det är jag säker på.
Bloggare kan!!
Hittar du något intressant så tipsa mig gärna!
Skicka en kommentar