torsdag 5 november 2009

Jag har spolat ned dagspressen för länge sen !!

Är det dagspressen som tar av människor sin förmåga att hantera den enklaste infektion??

Om men bara om .. människor kritiskt ville granska den text dom läser om den nya influensan och istället välja tillförlitliga källor skulle man inte vara skräckslagen inför en enkel feberinfektion. Nu kan många inte ens längre hantera den enklaste virusinfektionen. Det är tragiskt!

Vill du ha tillförlitlig information ska du läsa här:
Krisinformation.se
Socialstyrelsen.se
Smittskyddsinstitutet.se
1177.se
och sin egen landstingshemsida ..

Ta kontroll över din sjukdom, stoppa smittspridning, lär dig vad som är farligt, försök förstå att virus tar tid, det är inte jobbet som bestämmer när du ska vara frisk, det är din kropp, förhindra uttorkning, använd dig av egenvård för att lindra och lena din sjukdom, vila är ordet.

Här följer en massa egenvårds råd som du kan använda dig av om du blir sjuk.

  • Vila är ledordet, det finns ingen genväg.
  • Symtomlindra, så du uthärdar.
  • Tempkontroll så du vet vilken feber du behöver sänka. Barn ska inte ligga över 39 grader. Friska vuxna klarar hög feber bättre, gravida bör hålla nere sin feber helt. Feber är något som är bra när vi är sjuk. Vi odlar virus och bakterier i 37 grader, över 38 grader försämras miljön avsevärt för virus och bakterier att växa i kroppen. Frossa får man då feber stiger, det är kroppens sätt att höja temperaturen. Att bli våt på kroppen, bli svettig betyder att feber sjunker, kroppen kyls ned. Bästa mätvärdet får du genom analtemp. Spola armhåle- och munhåletemp. En feber som inte visar tecken på att sjunka nån gång under dygnet efter 4-5 dygn ska bedömas av sjukvården. För barn efter 3 dygn. Ring då din sjukvårdsrådgivning.
  • Inta febernedsättande vid behov, effekten sitter i regel i 4-6 timmar. Kolla din temp 1 timma efter febernedsättande för att se att din feber har börjat gå ned. Flytande, munsönderfallande, tabletter ger i regel effekt inom 30 minuter medan suppar/stolpiller kan ta upp till 2 timmar innan den ger effekt. Alvedon och Ipren är två medel som har bra febernedsättande effekt. Dessa två kan intas var för sig, intas tillsammans, växla mellan var tredje timma.
  • Andra febernedsättande åtgärder är vätska tätt i små mängder varje timma. Våttvätta huden och lufttorka, vät kroppen med varmt vatten i ansikte, nacke, bröst, rygg, armar, ben sen lufttorka eller duscha hela kroppen i varmt och sen lufttorka. Kroppen kyls då snabbt ned. Ha svalt i rummet, inga kläder, tunna täcken el filt.
  • Förhindra uttorkning. Vid höga febertillstånd så förlorar vi enormt med vätska via huden och andningen. För vuxna tar det längre tid men för små barn kan en uttorkning ske snabbt. Ett litet barn har en liten kroppshydda och behöver få vätska tätt i små mängder varje timma, även väckas nattetid för tempkontroll och vätskeintag. Ett tecken på att man får i sig tillräckligt med vätska är ett riktligt kissflöde. Ett tecken på uttorkning är att urinmängden minskar drastiskt. Om barnet inte vill ha vätska så kan man inte nöja sig med det. Föräldrar bestämmer, de vill barnet gott. Spruta in vätskan i kinden med en medicindoserings spruta. Se till att barnet är i upprätt ställning. Den bästa vätska vi kan använda är vätskeersättning. Den återställer viktiga elektrolyter till kroppen snabbt, den tas upp av magsäcken 16-20 ggr snabbare än vatten. Finns på apoteket och heter Resorb och man kan också koka den själv. Recept på vätskeersättning: Koka upp 1 liter vatten, tag fram teskedsmåttet, blanda ned 6 tsk strösocker i det kokta vattnet, tag 1/2 tsk vanligt salt, natriumklorid (ej örtsalt el seltin) och blanda ned i vattnet, rör om, ställ grytan i kallvattenbad i diskhon och kyl den till rumstemperatur. Inta/ge hellre små mängder tätt än en stor mängd på en gång. Inta/ge hellre varje timma istället för vid några enstaka ggr på ett dygn. Tex 2 tsk var femte minut. Gäller även vid kräkning och diarré. Om man har kräkning eller diarré tillsammans med feber så sker en uttorkning ännu snabbare.
  • Ledvärk och muskelvärk är ett vanligt symtom vid feberinfektion men sällan farligt, inta smärtstillande men tyvärr har den också febernedsättande effekt, detta är en avvägningsfråga, uthärdar du din smärta eller inte, hur hög är din feber?
  • Huvudvärk är normalt vid febertillstånd. Hur är din huvudvärk? Har du ont i nacken? Har du svårt att sätta hakan mot bröstet? Är du nackstel och börjar ha svårt att vara uppe, svårt med ljud och ljus då är det ett allvarligt tecken, likaså om den kom plötsligt och du är väldigt påverkad av den. I övrigt är den inte farlig. Smärtatillande vid behov men detta är också en avvägningsfråga eftersom smärtstillande sänker feber.
  • Halsont. Det är bara att gilla läget. Ett halsprov är tillförlitligt tidigast efter 72 timmar, alltså 3 dygn. Du kan försöka lindra den med smärtstillande men det är också en avvägningsfråga då det sänker feber. Du kan inta kalla, sega drycker på sked ofta för att bedöva, tex fil, youghurt, glass m.m. Varma drycker mjukar i regel upp svalget. Halstabletter. Gurgla med saltvatten som du måste spotta ut.
  • Hosta är ett mycket vanligt symtom vid virusinfektioner. Viruset sätter sig på slemhinnor som producerar slem. Hosta är lungornas reningsmekanism. En slemhosta ska inte dämpas men kan behöva få hjälp av medicin som är slemlösande och luftrörsvidgande tex Mollipect. Det är alltid bra att pröva varmt honungsvatten vid hostattacker. Gör i ordning en termos med hett vatten och en burk honung, tag en tsk honung i en mugg hett vatten och drick då hostattacken kommer. Du kan inte förvänta dig att du ska få sova en hel natt. Du msåte vakna då och då och hosta upp det slem som bildats i dina luftvägar för att rena dina lungor. Drick då gärna honungsvatten. Vätska tunnar ut slemmet och gör det lättare att hosta upp.
  • Snuva och nässtäppa. Det är bra att snuvan kommer ut. Om nässtäppa köp nässköljningsspruta på apoteket och koka ihop koksaltlösning och spola näsan hur många ggr du vill per dygn. Koksaltlösning kan du göra själv. Koka upp exakt 1 dl vatten, blanda i ett struket kryddmått vanligt salt och rör om, kyl till rumstemp, gör ny lösning eftersom. Denna koksaltlösning går att använda som näsdroppar, sårrtvätt och ögonskölj. Köp hem slemhinneavsvällande nässpray och inta x 3 per dygn. Anvvänd inte gammal för den är garanterat full av bakterier. Drick rikligt, gärna hett eftersom det gör att bihålor öppnar upp sig. Har du prövat äta stark mat? Näsan rinner garanterat. Om du vågar ta lite varm buljong och lite sambal olek och drick snabbt så kommer näsan garanterat att rinna. Det tar minst 10 dygn innan en bihåleinflammation har utvecklats.
  • Stoppa smittspridning genom att hosta och nysa i armveck, ha överdriven handtvätt och egen handduk, stoppa snytpapper direkt i påse eller spola ned, undvik andra och håll avstånd, se dig som sjuk, var på ditt rum om övriga är friska hemma, stanna hemma från skola och jobb när du är sjuk.
  • Infektionstiden. De som har den nya influensan och den virusinfektion som pågår just nu är ofta sjuka lång tid. Många har hög feber 6-10 dygn. Man är rejält dålig. Det är viktigt att man tittar på det som är farligt och känner efter hur man mår.
  • När kan jag se mig som frisk ? Du ska känna dig frisk och ha varit feberfri minst ett dygn.
  • Allvarlig symtombild. Andningssvårigheter, den andning som man normalt inte har vid slembildande infektion utan den andning som gör att det är trångt att andas in och ut, det smärtar vid in- och utandning, du känner lufthunger, blir väldigt andfådd vid ansträning, tungt att andas. Att du har ett verkat allmäntillstånd, att du inte tar dig ur sängen trots febernedsättande, du känner dig förvirrad och svag. Vild feber, trots febernedsättande så ligger din feber fortfarande kvar på 40-41 grader. Uttorkning och torra läppar, att du inte får i dig vätska och du kissar minimalt. Att du blir blå om läppar. Att du får svår huvudvärk, nacksmärta och nackstelhet. Då åker du in till akuten, vid nödsituation ringer du 112.
Den nya influensan ses som en mild men lång och mycket smittsam influensa. Rent procentuellt att man ska bli svårt sjuk eller dö av den är väldigt liten.

Är det något du undrar om eller något du vill kommentera så skriv en kommentar, kanske jag kan ge dig ett svar ..




2 kommentarer:

Bruno sa...

Oj, sådant här vill man ju om möjligt slippa i större doser. Vaccin (Pandemrix) är bra om man riskerar att bli mycket dålig av influensan. En vistelse i respirator verkar vara ett högt pris för att bygga upp immunitet mot ett virus som antagligen muterat tills nästa gång det är dags för en epidemi.

Kaka sa...

Kom ihåg Bruno att om viruset muterar om så är det ofta inte hela viruset utan delar av det och det gör att de som har antikroppar mot viruset blir inte lika sjuka om de smittas igen. Det är just det som man ser hos den äldre befolkningen just nu.

Att jobba med sina luftvägar under sjukdom är viktigt, att hosta upp sekret, göra lägesändringar och vädra lungorna, dricka rikligt så att slemmet tunnas ut och lättare går hosta upp.

Efter vaccinering har vi ändå inte ett fullgott skydd, vi kan ändå bli sjuka men oftast lindrigare.

Att lära sig ta hand om sin kropp, förstå sina symtom och vad som är farligt, försöka lindra och lena, arbeta aktivt med att förhindra uttorkningsläge och vild feber förhindrar många komplikationer ..