söndag 4 maj 2008

Vi är varslade, VI ÄR VARSLADE! Sjuksköterskans kamp för högre lön.


Söndag 4/5

Imorgon kl 12:00 tågar vi ut från vår arbetsplats och går ut i strejk.
Det känns pirrigt. Jag ska ut på mitt sista pass ikväll. Sen vet vi inget än om hur de går med maj semestrar, var vi ska befinna oss under den egentliga arbetstiden m.m.
Den informationen ska vi få av facket imorgon kl 13:00.



Fredag 25/4



Vi förbereder oss sakta men säkert inför en strejk den 5 maj. Det är så overkligt att det rent av är riktigt spännande. I förrgår började vår fackliga representant dela ut ringlistor och konfliktkort till oss alla. Vårdförbundet skrev igår att vi har ett starkt stöd av både allmänhet och organisationer. Jag hörde ett intressant inlägg i morse på radion där en undersökning visade att 39% av svenska befolkningen stödjer inte sjuksköterskans kamp mot en bättre lön. Jag är förvånad, jag är mycket förvånad.

Sjuksköterskeyrket innebär att man lever i sin yrkesroll och har ett samhällsansvar dygnet runt även på sin fritid, vi har ett enormt ansvar över människors liv och hälsa, vi ansvarar oftast över alldeles för många patienter, ibland för så många att situationen är kaotisk och det kan tillhöra den vanliga vardagen, många har en väldigt eftersatt lönebildning, utbildningen innebär stora lån som sen hänger med kanske 20-30 år, oftast har man inte råd att låna vidare till en specialist utbildning och avstår då just för ekonomin, på sidan om arbetet kan vi inte vara homopater eller liknande och driva hälsobefrämjande insatser om de inte är vetenskapligt godkända för då kan legitimationen ryka fast metoderna är vanliga och stora delar av befolkningen använder sig av dessa.

Det är få ungdomar som är intresserade av att gå en sån utbildning som innebär uppoffringar hela livet. Det säger väldigt mycket vad man har för syn på yrket. Vem ska ta hand om alla sjuka? Om inget görs kommer Sverige i framtiden få sjuksköterskebrist i landet och vi kommer att plocka in sjuksköterskor från andra länder.

Ständigt kommer nu skrivelser från arbetsgivaren om stridsåtgärder, det haglar hot om allt möjligt, bl. a. planerade semestrar ska dras in för personal som inte ska ut i strejk. Här kan du läsa vad vår landstingsdirektör tycker om sjuksköterskans lön. Det är mycket tråkigt att konflikten drabbar patienter och planerad verksamhet. Vi ska inte glömma att blir man akut sjuk får man hjälp.

Måndag 21/4


Idag har många sjuksköterskor gått ut i strejk och det innebär för den vårdsökande att vården styrs om, vissa enheter har stängt och hänvisar till andra. Det finns för närvarande inga förutsättningar att inleda förhandlingar. Parterna står alldeles för långt ifrån varandra.

Jag läste en intressant artikel av Anders Jonsson, Dagens politik som fick mig att se både rött och svart.. Han får igång människors revir tänkande, får vi högre lön så drabbas alla av sämre standard. Som vanligt när det gäller kvinnan och henne krav så plockar man fram argument som inte ens är hållbara och dessutom ger skuldkänslor, så usla är dom. Man måste ju se på proportionen av det ansvar vi har över liv och hälsa.

Länsordförande Gunilla Nordström beskrev under manifetstationen i Gävle i lördags att sjuksköterskor som specialisera sig har minskat och väntas fortsätta göra det. Är det konstigt? Näe.. Det är en skrämmande och talande utveckling. Efter 6 terminers studier på högskolenivå har man i regel häftiga studielån och sen utifrån löneläget så blir det inte mycket kvar. Hur ska man då kunna finansiera en specialist utb? Jag får mer i lön om jag går till träindustrin outbildad där jag endast ansvarar över min egen produktion och döda ting??!!

Fredag den 18/4

Det varsel som lagts är mycket omfattande, så skriver Gävleborgs läns landsting på sin hemsida. Landstinget tittar just nu på patientsäkerhet och målar upp scenarion som kan innebära samhällsfara för att vara beredda.


Torsdag den 17/4

Så här står det att läsa i Ljusnan idag om sjukvårdsrådgivningen i Gävleborgs län. Samhällsfarligt kommer det inte att bli om vi går ut i strejk men det kommer att bli ett stort ökat tryck in på hälsocentraler, jourer och akm som kan bli svårt att hantera för dom enskilda enheterna.

Vi har funnits länge och är en stor trygghet för befolkningen. Alla som behöver egenvårdsråd kommer att famla i ett stort mörker, alla småbarns föräldrar med oron över de små som så väl behöver hjälpen blir det tufft för, alla gamla som har svårt att få kontakt med sjukvården, alla som behöver bekräftelse över sin lindriga åkomma att det inte är något farligt och det kommer att gå över, alla som ringer till oss istället för SOS för att få bekräftelse på att det är akut.. Vid akut sjukdom finns alltid 112 SOS tillgängligt och akm är öppen dygnet runt. Spännande fortsättning följer.

Onsdag 16/4

Under utbildning i Borlänge idag så kom beskedet som drog allas uppmärksamhet.
Vi är varslade och alla sjuksköterskor ska ut i strejk om inget annat händer.. !!
STREJK .. (vilket ord) .. (min första dessutom) ..
Hela min arbetsplats ska ut i strejk från den 5 maj.
Detta ska bli mycket intressant.
Vilket kaos som ska uppstå.

Om det nu blir så..

6 kommentarer:

Anonym sa...

det var ju riktigt bra. nu kanske ni får den lön ni förtjänar.

Kaka sa...

Det här blir historia.. var så säker.

Anonym sa...

Kämpa på. Ni har mitt stöd!

Kaka sa...

Härligt..

Chica sa...

En bra lön får vi hoppas.

Kanske får jag strejka med er??
Det kommer att bli tomt att jobba ensam.

Hmm - jag kanske får streeka istället - eller......

Kaka sa...

Men gumman då .. jag kommer säääkert att måsta gå strejkvakt o då ska vi dricka kaffe!!