onsdag 7 maj 2008

Stödjer du vår kamp för en bättre lön med en namnunderskrift?


Idag har vi gått på stan med yrkestitel på vår banderoll hängande över bröstet och samlat namnunderskrifter mot den lönediskriminering som pågår. Namnunderskrifterna ska vi sen skicka till våra politiker och tjänstemän. Människor känner väl till strejken, människor sympatiserar med oss och många är otroligt pålästa, måste säga att det var ett nöje att vandra fram.



Så här står det ordagrant ..

Stoppa lönediskrimineringen!

Akademiker inom kvinnligt dominerade yrken värderas inte lika högt som de inom mansdominerade yrken med samma utbildningslängd. Detta trots att sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor har egen legitimation och ansvar för liv och död.

Industri, ekonomi, personal och teknisk premieras framför vård, omsorg och lärande på grund av en traditionell syn på mäns och kvinnors arbete. Här är exempel på snittlöner för olika yrken, uppgifterna kommer från SCB:s databas över genomsnittslöner för olika yrkesgrupper kopplat till utbildningslängd som motsvarar eller är mindre än våra medlemmar.

Programmerare 34 200
Yrkesvägledare 29 700
Byggnadsingenjör/tekniker 28 900
Maskiningenjör/Tekniker 28 100
Datatekniker 28 800

Sjuksköterska 23 300
Bimedicinsk analytiker 22 500
Barnmorska 25 100
Röntgensjuksköterska 23 900

Min fråga till länets politiker och tjänstemän är: Vad gör du för att få slut på denna lönediskriminering för biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor??

Tidigare inlägg:

Inga kommentarer: