fredag 21 mars 2008

Idag sover många efter lunch

"Mört till salu"står det på skylten. Återkommande ser man skyltar efter vägen under vårvintern. Men vad betyder det?
-Dom äter väl inte mört här, säger jag till min sambo.

Det är Långfredag i Hälsingland. Det har snöat ymmigt under natten. Under tidig gryning beger sig många iväg med sina redskap och åker till en sjö. Väl framme bärs packningen ut på isen till de förborrade hålen. Hålen rengörs från is. Redskapen sätts upp vid varje hål. Man gör upp en eld och slår sig ner och väntar. Dricker en kopp med varmt kaffe, någon spetsar sin kaffe, stämningen och värmen sprider sig. Det prasslar i overallen och skoterskorna värmer gott om fötterna.

Pang !!
.. säger det och någon springer för livet. Alla kommer efter eller så säger det Pang !! igen på en annan plats.. och någon springer för livet igen. Tysta spännande minutrar infinner sig. Man känner efter, drar ett snabbt drag för att säkra linan sen börjar man sakta dra upp meter för meter. Så kommer ögonblicket.. sista draget görs och upp kommer en 7 kilos gädda som ligger på isen och sprattlar. Det är angling som står högst i kurs idag. Vid den här tiden ligger det många fiskar på isen. Solen börjar titta fram. Det har varit en lång och innehållsrik morgon som kommer att ligga i var mans mun på fabriken vid nästa arbetstillfälle. Om någon timma är det dags att börja packa ihop och bege sig hem till den goa sängen. En del har redan somnat..

Detta är en ganska lokal företeelse i södra Norrland. Här kan du se film om Angling. Som Västebottniska hade jag aldrig hört talas om detta innan jag klev in i Hälsingland.

Inga kommentarer: